FOILEN MET DE FLO1

Acrobatiek met de grootschoot, de helmstok en de rest. Toch blijkt het foilen met de Flo1 minder moeilijk dan het lijkt.

18 juni 2024

Na foilend motorbootvaren in Deining 06, werd het tijd voor meer laagvliegerij: zeílend foilen. Geen gashendel, maar acrobatiek met de grootschoot, de helmstok en de rest van de boot. Dertig jaar jonger op een klassieke Moth dinghy ging dat nog wel, maar nu dan de foilende Moth? Met slechts één hoofdfoil op hart schip plus één stuurfoil? Dat zou ik binnen enkele dagen vast niet kunnen. Deze kennelijk niet unieke gedachte bracht composietspecialist Jurian Rademaker van Aeronamics tot een andere keuze: het verlagen van drempels, om zo het zeilend foilen zo makkelijk mogelijk maken. Dit idee werkt hij uit en het resultaat heet Flo1. Een van de heldere keuzes van Rademaker is gebaseerd op de opstelling van een tafel op drie poten: stabiel en geen gewiebel. De door Aeronamics ontwikkelde Flo1 is dan ook niet uitgevoerd met een enkele T-foil op hart schip, maar met twee foils in de zijden. Deze gebogen foils zitten redelijk ver voorin en doen daar het meeste dragende werk. De derde poot is de strut met foil achterin: voor sturen en stabiliteit. De in de zijden toegepaste foils zijn geen T-foils, maar van het type Dynamic Stability System (DSS).

Een van de heldere keuzes die Rademaker gemaakt heeft, is gebaseerd op de opstelling van een tafel op drie poten: stabiel en geen gewiebel

Ook al geeft Rademaker aan dat een geoefende foiler de boot bij zeven knopen wind los kan krijgen, op een eerste testdag heb ik daar nog niet genoeg aan, hoeft ook niet: ik bén nog geen geoefende foiler. Nu en dan een beetje foilen en nog niet vlekkeloos verlopende manoeuvres. Tijdens een tweede dag zijn de omstandigheden perfect: windkracht vier, niet onder de twaalf knopen wind en uitschieters naar twintig. Dit blijkt meer dan genoeg om de romp eenvoudig te laten liften. Al snel wordt duidelijk dat het loskomen het beste gaat door de Flo1 zo vlak mogelijk te varen en op die manier beide foils aan het werk te zetten. Hangen dus. Zodra er voldoende liftkracht is opgebouwd zijn we los en kan m’n lichaam even uitrusten. Alert zijn, alert blijven: meteen reageren op de snel naderende golfjes en de snel veranderende invalshoek van de wind. De combinatie van actief sturen en actieve schootbediening blijkt maar weer eens een heerlijk spelletje.

Delen

Deel Deining via Facebook
Deel Deining via Whatsapp
Deel Deining via instagram
Deel Deining via email

Lees meer in Deining 07

Delen

Deel Deining via Facebook
Deel Deining via Whatsapp
Deel Deining via instagram
Deel Deining via email

Meer deining